Vegan amandel broodjes

ingrediënten
Voor het brioche deeg
- 175ml plantaardige melk
- 40g plantaardige boter
- 1 zakje (9g) gist
- 390g zelfrijzend bakmeel
- 55g kristalsuiker
- snufje zout
- 1 ei + 1 eigeel
Voor de amandelcrème
- 110g plantaardige boter
- 100g kristalsuiker
- 100g amandelmeel
- 1 tl bloem
- 2 eieren
- 1 tl amandel extract
- 1 tl vanille extract
Extra's
- 1 ei
- amandelschilfers
- poedersuiker
Vegan amandel briochebroodjes.
Als tweede vegan gebak van de maand veganuary maakte ik deze heerlijke amandel briochebroodjes.
Een heerlijk zacht deeg gevuld met een laag amandelcrème.
Volledig vegan maar daar is echt niks van te proeven.
ongeveer 4 uur 10 broodjes
Instructies
1. Doe in een klein pannetje de boter en melk en verwarm het totdat het een temperatuur van 90°C bereikt. Doe het mengsel dan in de kom van een keukenmixer. Doe de Gist erbij en roer het even door.
2. Doe er dan de bloem, suiker, eieren en zout bij. Mix het dan op een lage snelheid (met de deeghoek). Het deeg is klaar als het van de randen los laat en een geheel vormt.
3. Rol het deeg dan in een bolletje. Vet een kom in met olie en leg je deeg in de kom. Bedek de kom met plasticfolie en laat het voor 1 tot 1 1/2 uur rijzen op een warme plaats.
4. Ondertussen beginnen we al een de amandelcrème. Doe in een ruime kom de boter en suiker. Mix dit totdat je een romige substantie krijgt. Doe dan het amandelmeel, bloem, eieren, vanille en amandel extract erbij en mix het nogmaals door totdat het romig is.
5. Als het deeg klaar is kan je eraan beginnen. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Strooi je werkblad in met bloem en rol je deeg voorzichtig uit totdat het de afmeting 40X50cm heeft. (zorg ervoor dat de kant van 40cm naar je toe ligt)
6. Verdeel de amandelcrème over het onderste 2/3 deel van het deeg. Laat het bovenste 1/3 deel leeg. Vouw dan de onderkant en bovenkant van het deeg naar het midden van je deeg (een beetje zoals je een brief zou plooien)
7. Rol het deeg dan nogmaals uit totdat het 20 cm breed is. Pak dan een pizza mes of een groot mes en snij de randen van je deeg af. Snij het deeg dan in de lengte in half en dan nog eens elke helft in 5 lange repen. (zodat je uiteindelijk 10 lange repen deeg hebt)
8. Rol dan elke reep strak op en steek het uiteinde van je broodje aan de onderkant van je broodje. Leg ze dan op je bakplaat.
9. Bedek het dan weer met plasticfolie en laat het nog eens voor een uur rijzen op een warme plek.
10. Als ze klaar zijn kan je de oven voorverwarmen op 175°C. Besmeer elk broodje met een beetje ei en sprinkel er wat amandelschilfers op.
11. Bak de broodjes voor 17-20 min. Werk ze eventueel nog af met poedersuiker en klaar!!
SMAKELIJK! :)