Wortel cake

Ingrediënten
voor de cake
- 310g bloem
- 200g suiker
- 150g bruine suiker
- 230ml zonnebloemolie
- 110g ongezouten roomboter (gesmolten)
- 340g wortelen
- 125g walnoten
- 2tl bakpoeder
- 1tl zout
- 2tl kaneel
- 2tl vanille aroma
- 1tl nootmuskaat
Voor het roomkaasglazuur
- 100g boter
- 250g roomkaas (Ik gebruikte Philadelphia)
- 180g poedersuiker
- 1tl vanille aroma
Dit recept is voor een bakvorm met een diameter van 20cm
Om alvast een beetje in de paassfeer te komen heb ik me dit weekend bezig gehouden met deze fantastische wortelcake!
Klinkt echt heel raar, wortel in een cake, maar het is tegenwoordig super populair maar natuurlijk ook super lekker.
Je bent er wel even mee bezig maar het resultaat is zeker en vast het werken waard!
60 min + 40 min oventijd 10 personen
Instructies
1. Rasp de wortelen in fijne reepjes. Doe dan in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat en roer dit door elkaar.
2. Doe bij je droge ingrediënten de boter en zonnebloemolie. Roer dit goed door elkaar (het beslag gaat na deze stap redelijk dik zijn dus ik raad aan om een elektrische mixer of keukenrobot te gebruiken)
3. Voeg dan 1 voor 1 de eieren aan het beslag toe. Doe het tweede ei er pas bij als het eerste volledig is opgenomen. Doe dan de vanille-aroma erbij en roer nog even goed door.
4. Doe als laatste de geraspte wortelen en de noten erbij en roer nog een keer door elkaar. Verwarm de oven dan voor op 180°
5. Pak dan je bakvorm en vet deze een beetje in. Als je twee bakvormen hebt kan je deze gelijk in de oven zetten. Heb je er maar 1, dan moet je het in 2 keer doen.
6. Verdeel je beslag over 2 bakvormen en zet je cake dan voor ca 40 min in de oven. Als je cakes klaar zijn laat je ze eerst 10 min in de vorm afkoelen en dan verder op een roostertje.
7. Als je cake is afgekoeld zet je ze best even in de koelkast. Ondertussen kan je aan het roomkaasglazuur beginnen. Doe eerst je boter in een ruime kom en klop deze in een paar minuten goed romig.
8. Voeg dan de roomkaas en de poedersuiker eraan toe en klop nog even op. Doe als laatste de vanille-aroma erbij en roer nog even door elkaar.
9. Haal dan je cake uit de frigo en snij de bovenkant eraf zodat je 2 mooi platte kanten hebt aan je cake. Smeer dan een laag van het galzuur op 1 kant van de cake en stapel dan de 2de cake er boven op. (leg de onderkant van de cake vanboven zodat je een mooie gladde bovenkant hebt)
9. Smeer dan een dunne laag van het glazuur langs de volledige buitenkant van je cake en zet deze dan even in de frigo zodat het glazuur een beetje harder kan worden.
10. Haal na een 10 tal minuten de cake uit de frigo en smeer dan een dikke laag van het glazuur glad rond de cake. Pak dan 2 eetlepels van het glazuur en verdeel dit over 2 kommetjes.
11. Doe in 1 kommetje oranje kleurstof en in het andere groene. Dit is voor de worteltjes op de cake. Doe het glazuur in 2 verschillende spuitzakken met een heel klein spuitgaatje.
12. Maak dan de worteltjes: begin met het oranje van de wortel. Dit doe je door breed te beginnen en de spuitzak op het einde weg te trekken zodat je een spits uiteinde hebt. Maak dan met het groene de blaadjes van de wortel door een heel klein bolletje te zetten en dit uit te trekken.
SMAKELIJK! :)